Op dinsdag 11 februari 2020 schreef NOS nieuws dat Nederlandse vakantiegangers minder reizen boekten naar landen in Azië zoals bijvoorbeeld Bali vanwege het Corona Virus.

De woordvoerder van TUI wist toen nog vol trots te vertellen, hoe goed het ging met hun bedrijf en dat Azië nu even niet in trek was, maar dat dit ruimschoots goedgemaakt werd doordat de Nederlandse reiziger nu vooral vakanties boekten naar andere bestemmingen. Ook onze beroemde Cor en Don wisten te vertellen dat vooral Curaçao in trek was en de Nederlandse reiziger liever niet naar Bali wilden reizen nu. En als laatste kwam D-Reizen aan de beurt met dezelfde boodschap. Dat zijn toch allemaal geen kleine jongens in de reiswereld, dus je denkt dan “zij” moeten het toch allemaal beter weten.

bali algemeen

En nu, wat is het effect van de Corona crisis voor Bali?

Hoe anders is dit nu 2 maanden verder. Wie had er ooit verwacht dat de Corona crisis gestart in China een wereldwijde Pandemie zou worden.

Boekingen worden nu geannuleerd tot en met eind mei en een enkele reiziger annuleert zelfs al zijn of haar boeking voor kwartaal 4 van dit jaar uit angst voor het Corona Virus. De schade loopt voor de grote reisorganisaties in de miljoenen. Maar bij ons kleintjes loopt het ook aardig op ondertussen.

Tja en wat doe je dan als Bali specialist? Mijn grootste zorg gaat uit naar de mensen in Bali. Zij zijn degenen die het meest hieronder lijden. De grotere hotels vallen om of ontslaan het personeel. Omdat Bali zeer afhankelijk is van toerisme zijn veel mensen nu zonder werk en dus zonder inkomen. En geloof me,  in Bali hebben ze geen sociaal vangnet zoals wij dat in Nederland kennen. Voor mij is er dan ook alles aan gelegen om te blijven zorgen voor ons personeel in Bali. Tenslotte mogen zij niet de dupe worden van deze crisis. Dus het spaarvarken wordt omgekeerd en we gaan in de overlevingsmodus.

Bali zit niet op slot, maar er landen bijna geen vliegtuigen meer en toeristen mogen nu niet komen. Dat is maar goed ook. Want stel dat het Corona virus daar gaat verspreiden! De gevolgen zouden niet te overzien zijn. Daarom heeft Bali (geheel Indonesië) besloten om even geen toeristen meer toe te laten. De dorpen zijn veelal in lock down en de vakantie villa’s in Bali ook. Dit ter bescherming van de lokale bevolking en uiteraard ook de toeristen.

bali algemeen

Toekomst voor reizen naar Bali?

Maar dat is natuurlijk niet blijvend, het Corona Virus zal worden verslagen. Bali gaat uiteraard weer open en de toeristen zullen weer komen. Dus als we weer mogen reizen laten we vooral niet vergeten om weer naar het prachtige Bali te gaan en zo het leven voor de Balinese bevolking weer beter te maken.