SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

Travel Tips

Some useful information

Reistips

Wetenswaardigheden voordat je naar Bali gaat

Als de transfer van het vliegveld (of hotel in Bali) naar de villa door ons wordt geregeld, wacht de chauffeur in de aankomsthal van de luchthaven met een bord met je/jullie naam (namen) erop.

De transfer van de luchthaven naar het oosten en noorden van Bali duurt ongeveer 3 uur, afhankelijk van de verkeersdrukte. Wanneer je in een van onze villa’s in het zuiden (Kuta, Seminyak, Legian of Jimbaran gebied) verblijft, duurt de reistijd van / naar de luchthaven tussen de 20 en 40 minuten.

Als je in een hotel of resort verblijft, zal de chauffeur je ontmoeten bij de ingang of lobby. Als je de chauffeur niet ziet, ga dan naar de Informatiebalie of receptie. De mensen van de informatiebalie of receptie kunnen de chauffeur bellen.

Je retourtransfer kan gemakkelijk worden geregeld via het personeel  van de villa tijdens je verblijf.

De temperatuur in Bali is meestal tussen de 28 en 32 graden Celsius. Bijna iedere dag is het erg zonnig en warm. Het warme weer aan de kust is zeer aangenaam door een heerlijke verkoelende zeebries. De moesson zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, soms tot 95 procent in het regenseizoen. Het regenseizoen duurt ongeveer van januari tot april.

En zelfs tijdens het regenseizoen valt de regen mee, vaak een bui aan het einde van de dag. Hierdoor zijn alle maanden van het jaar geschikt voor een heerlijk verblijf op Bali.

  • Nat seizoen: januari-april;
  • Droge seizoen: mei-december;

Het kraanwater in Bali kun je beter niet drinken. Drink daarom altijd flessenwater of gefilterd water. 99% van de restaurants op Bali gebruikt flessenwater ook voor het koken en het is raadzaam om ook  je tanden te poetsen met flessenwater om een ‘Bali Belly’ te voorkomen – een milde buikloop die kan optreden maar binnen enkele dagen vaak over gaat.

De beste manier om op Bali rond te reizen is met eigen vervoer, of je nu zelf rijdt, een auto met chauffeur of een bromfiets of  fiets huurt. Dit geeft je de flexibiliteit om de omgeving te verkennen en stelt je in staat om veel plaatsen te bereiken die anders minder toegankelijk zijn.

Openbaar vervoer is erg goedkoop, maar de tijd die je met het reizen per openbaar vervoer kwijt bent is vaak erg lang. Het openbaar vervoer netwerk in Bali is niet zoals wij gewend zijn in de westerse landen.  Bovendien zijn sommige plaatsen gewoon onmogelijk te bereiken met openbaar vervoer.

Voor excursies kan je ook de privéchauffeur van de villa inhuren. De meeste van onze gasten doen dat. Afspraken kunnen worden gemaakt via onze medewerkers van de villa of via onze helpdesk. De chauffeur(s) spreken zeer goed Engels en weten ook overal de weg, zij kennen de leukste plekken en hotspots om te bezoeken op Bali! Er is ook de mogelijkheid om motorfietsen te huren voor RP 60.000 – RP 80.000 per dag, inclusief verzekering.

Lokaal Indonesisch eten zoals Nasi Campur en Nasi / Mie goreng is erg goedkoop in Bali, ongeveer IDR 30.000 (€ 1,80), een maaltijd in een mid-range restaurant kost tussen IDR 100.000-250.000 (€ 6,00 en € 15,00) en bij top klasse verfijnde restaurants betaal je ongeveer tussen IDR 500.000 en 1.000.000 kosten (€ 30,00 en € 65,00).

De villakoks kunnen ook heerlijke maaltijden voor u bereiden (vaak tegen kostprijs). Je hebt een ruime keuze aan Indonesische gerechten en ook zelfs enkele Westerse gerechten.

De lokale munteenheid is de Indonesia Rupiah (IDR of Rupiah). Als je buitenlandse bankbiljetten op Bali wilt uitwisselen, moeten ze schoon, nieuw en fris zijn. Indonesische banken en geldwisselaars accepteren geen oude bankbiljetten of bankbiljetten die op enigerlei wijze beschadigd zijn. Je kunt ook je creditcard of betaalpas gebruiken bij geldautomaten (ATM’s) om Rupiah’s op te nemen.

(Het is raadzaam om je bank of creditcardmaatschappij te informeren voor je vertrekt naar Indonesië, omdat het niet ongewoon is dat de bank een blokkering op de kaart zet als zij vermoeden dat deze is misbruikt. Je bankkaart moet ook altijd op wereld betalen/pinnen ingesteld staan.)

Bali is een land in contanten en verkopers worden bij voorkeur contant betaald. De meeste restaurants en grotere winkels accepteren echter ook creditcards.

Bekijk hier de meest actuele wisselkoers. Er zijn overal geldautomaten die Cirrus en Plus gebruiken. Azië houdt van Visa en Master Card, dus bijna alle winkels en geldautomaten accepteren deze kaarten, maar zeer weinig restaurants en winkels accepteren American Express.

Op Bali zijn er voldoende artsen, tandartsen en ziekenhuizen, voor het geval jou iets overkomt. Vraag het aan de villamanager of het personeel, zij weten het beste waar je terecht kan en zij kunnen je helpen om naar de juiste arts te gaan.

In Bali kan je de 2-pins aansluiting en stekkers verwachten die in grote delen van Europa (én dus ook in Nederland) worden gebruikt. De meeste villa’s hebben verloop adapters beschikbaar. Maar voor de zekerheid is het beter om deze zelf mee te nemen hoewel ze in Bali heel goedkoop zijn te verkrijgen.

Als je uit Australië, Japan, de VS, Maleisië, het VK, Canada, Singapore of uit sommige landen in Afrika komt, heb je waarschijnlijk een adapter nodig, anders passen de stekkers voor je elektrische apparaten niet in de “Bali Socket”.

Leer veelgebruikte woorden en zinnen van de lokale taal

Zeg eenvoudig “terimah Kasih” (“dank u”) of ”Aba Kabar” (“hoe gaat het”) in de lokale taal, daar scoor je hoge ogen mee!

Regel altijd een goede reisverzekering

Medische kosten in het buitenland waar je niet voor verzekerd bent kunnen behoorlijk oplopen. Dus neem een juiste reisverzekering die aan je behoeften voldoet

Maak een lijst

Maak ongeveer een week voor je reis een lijst met items die je absoluut niet wilt vergeten. Ik heb geleerd dat als ik aan iets denk dat ik niet wil vergeten, ik het meteen opschrijf. 🙂

Sluit altijd een annuleringsverzekering af

Natuurlijk gebeurt er niets, maar zorg dat je in ieder geval verzekerd bent. Dus voor alle zekerheid een goede annuleringsverzekering afsluiten is aan te raden.

Maak fotokopieën van belangrijke reisdocumenten

Maak vóór je reis fotokopieën en / of maak foto’s van je documenten (voor- en achterkant) om mee te nemen en achterlaten bij een thuisblijver om in geval van nood deze papieren per e-mail te laten sturen. Het is slim om ook een kopie van recepten voor brillen en medicijnen te maken en mee te nemen.

Heb ik een visum nodig?

Sinds 2015 hebben veel landen geen visum meer nodig en ontvang jeop het vliegveld een gratis vis (geldig voor 30 dagen). Lees meer: http://www.topbali.com/indonesia-free-visa-entry/

Is je paspoort Bali proof?

Om Indonesië (Bali) binnen te komen, moet je paspoort minimaal zes maanden geldig zijn vanaf de datum van binnenkomst in Indonesië.

Breng je favoriete zonnebrandcrème mee

Vergeet niet dat je op Bali bent nabij de evenaar, heel dicht bij de zon. Dus je zonnebrandcrème moet het liefst SPF 30 bevatten. Zonnebrandcrème op Bali is meestal duurder, dus breng  je favoriet mee van huis.

Vraag het de lokale bevolking

Vraag de lokale bevolking altijd om je te wijzen op de beste lokale restaurants, geweldige plekken om de zonsondergang te bekijken, de beste coffeeshops etc. Je zult verrast zijn en je naar plaatsen brengen die je zelf nooit zou hebben uitgekozen.

Activeer je bankpas voor internationaal gebruik

De meeste banken en grote financiële instellingen bieden je de mogelijkheid om je debet kaart ook in het buitenland te gebruiken. Maar vergeet niet dit te activeren voordat je naar Bali reist.

Vergeet niet om extra batterijen voor je camera mee te nemen

Je wilt de perfecte foto opname niet missen. Neem dus minimaal één of twee extra batterijen en geheugenkaartjes voor je camera mee.

Pak de juiste kleding in

Slippers of comfortabele wandelsandalen zijn een must en lichte kleding zoals T-shirts en shorts om je koel te houden worden aanbevolen. Mocht je s ’avonds nog op stap gaan dan kan een lichte trui ook handig zijn. Bij het betreden van tempels moet je respectvol zijn en je schouders bedekken en een sarong dragen (voor mannen en vrouwen) – meestal worden sarongs voor je verstrekt wanneer je een tempel bezoekt.

Caption